Празнична пита

Продукти

  • 1 пакетче сусам 10 г, за поръсване
  • 100 г масло меко
  • 2 с.л. олио
  • 1,5 к.л. сол
  • 1 жълтък за намазване
  • 1 к.л. захар
  • 1 кубче мая
  • 4 яйца
  • 0,5 кофичка вода топла
  • 0,5 кофичка кисело мляко
  • 1 кг. брашно

Време: 60 мин.
Ниво: средно

Large praznichna pita

Начин на приготвяне

  1. В голяма купичка начупваме кубчето мая. Добавяме захарта, топлата вода и 1-2 лъжици брашно. Оставяме да втаса, докато стигне ръба на съда.
  2. Пресяваме брашното и добавяме всичките продукти. Замесваме меко тесто, като го бием няколко минути в масата.
  3. Разделяме тестото на 4 топки, а всяка от тях разточваме в кръг. Налагаме четирите разточени кори, като между тях намазваме с масло, без да слагаме върху последната.
  4. Нарязваме цялата кора на 16 части и завиваме всяко от парчетата като фунийка, но с равна основа.
  5. Намазваме с масло тавичка с диаметър 30 см. и ги нареждаме срещуположно. Оставаме да втаса, докато не достигне ръба на тавата. Намазваме с жълтък, разбит с олио и поръсваме със сусам. Печем на 180 градуса, около 30-40 минути.