Продукти
-
2
с.л.
доматено пюре
-
чубрица
-
сол
-
100
г
стафиди
-
черен пипер
-
1
глава
лук
-
1
пуйка
около 3-4 кг.
-
100
г
масло
-
250
г
кайма
-
1
к.ч.
ориз
-
200
г
гъби
печурки
-
100
мл.
олио
Начин на приготвяне
- Задушаваме в олио гъбите, лука с каймата и подправките. Добавяме стафидите и ориза. Сваряваме вътрешностите и ги нарязваме на малки парченца и ги добавяме в плънката.
- Почистваме добре и измиваме пуйката със студена вода. Подсушаваме и осоляваме. Намазваме пуйката отвътре добре с масло и пълним със сместа, зашиваме отвора.
- Намазваме обилно пуйката с масло. Слагаме я в тава, наливаме 1 ч.ч. вода и завиваме във фолио. Печем около 3 часа на 180 градуса, като от време навреме поливаме със соса. Накрая махаме фолиото и оставяме да се запече до златисто.
- Режем на порции и сервираме с гарнитура по избор.
Съвет: Ако ни остане от плънката, може да я сложим около тавата.